Prepara a
casa massa mare, per ser un forner artesanal
Anem a fer pa de veritat amb massa mare "concebuda i criada" per nosaltres mateixos. Tot ha de començar per un procés de fermentació de 4 dies en què bacteris, fongs i demés bitxos trobaran l'ambient ideal per desenvolupar-se i crear una gran família. Us recomano molt encaridament que no us tiri per enrere aquesta idea de pa i us animeu a provar-ho, perquè ja els industrials no tindran gust.
La massa mare és un llevat natural
que s'ha de mantenir viva i ens pot durar més que la nostra existència. Ibán
Yarza, un famós forner espanyol, en té una del s. XIX. Es tracta és un cultiu
simbiòtic dels llevats presents de manera natural en les farines, i els fongs
presents en el medi ambient,
Aprendrem a mantenir i cuidar-la i
barrejar-la amb altres ingredients per
aconseguir nombrosos tipus de pa.
Només necessitem:
Farina
integral de blat, o si voleu, farina blanca de força
Aigua,
procurau que no tengui gens de clor.
Dia 1: Barregem 4 cullerades de
farina en un pot de vidre. Afegim aigua tèbia fins a obtenir una pasta una mica
més espessa que el iogurt. Deixem reposar en un lloc càlid (que no calent)
tapat amb un paper de cuina o un drap ja que ha de transpirar. Així evitem que
li entrin mosquits.
Dia 2: Aparentment no hi ha d'haver
molts canvis. Potser la massa s'ha assentat una mica i el líquid s'ha quedat a
dalt. No passa res! Tornem afegir tres cullerades de farina i aigua fins a
obtenir les mateixa consistència que teníem. Deixem reposar.
Dia 3: Apareixen les primeres
bombolles, això comença a agafar forma. L'olor que desprèn comença a ser una
mica àcid.
No és
desagradable, és olor de cosa viva! Tornem a afegir farina i aigua (això es diu
refrescar la massa mare) i deixem reposar.
Dia 4: Felicitats companys! Heu fet
la vostra primera massa mare. Haureu vist que pel que fa al dia anterior haurà
doblat el seu volum, és plena de bombolles i l'olor és intens! Amb ella ja
podeu fer qualsevol pa de veritat!
Ara només toca cuidar-la. Per a
això caldria refrescar diàriament afegint nova farina i aigua. La farina pot
ser blanca de força o integral. Si veieu que el pot se us va omplint massa
podeu fer una pa o rebutjar una part abans d'afegir la farina nova. Si no aneu
a utilitzar la massa mare en uns dies o setmanes, la podeu guardar a la nevera
ben tapada. Us formarà un líquid fosc per sobre, però no us preocupeu, la
torneu a refrescar i en unes hores estarà a punt.
És la mascota perfecta per cuidar!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada