dimecres, 6 de març del 2013

MASSA MARE PER FER PA


              Prepara a casa massa mare, per ser un forner artesanal

          Anem a fer pa de veritat amb massa mare "concebuda i criada" per nosaltres mateixos. Tot ha de començar per un procés de fermentació de 4 dies en què bacteris, fongs i demés bitxos trobaran l'ambient ideal per desenvolupar-se i crear una gran família. Us recomano molt encaridament que no us tiri per enrere aquesta idea de pa i us animeu a provar-ho, perquè ja els industrials no tindran gust.
          La massa mare és un llevat natural que s'ha de mantenir viva i ens pot durar més que la nostra existència. Ibán Yarza, un famós forner espanyol, en té una del s. XIX. Es tracta és un cultiu simbiòtic dels llevats presents de manera natural en les farines, i els fongs presents en el medi ambient,
          Aprendrem a mantenir i cuidar-la i barrejar-la amb altres ingredients per
 aconseguir nombrosos tipus de pa.
         Només necessitem:
Farina integral de blat, o si voleu, farina blanca de força
Aigua, procurau que no tengui gens de clor.
          Dia 1: Barregem 4 cullerades de farina en un pot de vidre. Afegim aigua tèbia fins a obtenir una pasta una mica més espessa que el iogurt. Deixem reposar en un lloc càlid (que no calent) tapat amb un paper de cuina o un drap ja que ha de transpirar. Així evitem que li entrin mosquits.
          Dia 2: Aparentment no hi ha d'haver molts canvis. Potser la massa s'ha assentat una mica i el líquid s'ha quedat a dalt. No passa res! Tornem afegir tres cullerades de farina i aigua fins a obtenir les mateixa consistència que teníem. Deixem reposar.
          Dia 3: Apareixen les primeres bombolles, això comença a agafar forma. L'olor que desprèn comença a ser una mica àcid.
No és desagradable, és olor de cosa viva! Tornem a afegir farina i aigua (això es diu refrescar la massa mare) i deixem reposar.
          Dia 4: Felicitats companys! Heu fet la vostra primera massa mare. Haureu vist que pel que fa al dia anterior haurà doblat el seu volum, és plena de bombolles i l'olor és intens! Amb ella ja podeu fer qualsevol pa de veritat!
        Ara només toca cuidar-la. Per a això caldria refrescar diàriament afegint nova farina i aigua. La farina pot ser blanca de força o integral. Si veieu que el pot se us va omplint massa podeu fer una pa o rebutjar una part abans d'afegir la farina nova. Si no aneu a utilitzar la massa mare en uns dies o setmanes, la podeu guardar a la nevera ben tapada. Us formarà un líquid fosc per sobre, però no us preocupeu, la torneu a refrescar i en unes hores estarà a punt.
       És la mascota perfecta per cuidar!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada