dissabte, 9 de juliol del 2011

BONS TEMPS PER FER CONFITURES

            Som al Juliol, entre altres coses, ha arribat l’hora de fer confitures, o de ja tenir-les fetes. Les fruites son madures. D’aquesta manera les nostres padrines aprofitaven i les guardaven per l’hivern.
            És poden fer confitura de quasi totes les fruites.
            Jo en faig sobre tot de maduixa, llimona, albercocs i de prunes, el mes què ve també en faré de figues. Si a més de secar-les també en faig confitura. És boníssima per a tot, però si la posau damunt formatge vell o tendra, és “bocatto di cardinale” .
            Per cada kg. de fruita (neta) jo hi poso 600 gr. de sucre.
            El vespre abans arreglo la fruita, la pal i lleu els pinyols, i la deixo tota la nit dins una olla amb la meitat del sucre. Al dia següent el sucre ja ha cuit (fa brou) en part la fruita. La posau al foc i remenau un poc al principi perquè no s’aferri. En començar a bullir contau 20 m. i llevau-la del foc.
            En fred la capol amb el braç elèctric i llavors la pas pel passa pures i així no queden llavors, pinyols ni pells.
            Més tard les torn a posar al foc amb el sucre que resta. Les podeu aromatitzar amb pell de llimona i canyella.
            Però sempre heu de pensar a posar al principi, el suc de mitja llimona, ressalta el gust de la fruita i a més no deixa que el sucre es faci caramel.
            Per comprovar que la densitat (espessor) de la confitura és del vostre gust ho heu de fer sempre en fred. Si és massa clara la bulliu un poc més, alerta, com més la bulliu més obscura és torna. Si la densitat us agrada, possau-la al foc fins que torni a arrancar el bull i en calent l’empotau en pots de rosca, tancau fort el poc i el girau al reves fins que sigui fred. Quedarà al buit i així vos poden durar varis anys. L’etiquetau i al rebost.
Un secret per la de llimona. Pelau-la i resevau la pell. La podeu trossejar i posar al foc, amb el sucre, sense esperar. Llavors tallau la pell en juliana i a part l’escaldau 10 m. amb aigua i una cullerada de sucre. La colau i la posau a la confitura, ben mesclada, abans d’empotar.
            Si voleu fer confitura de tomàtiga ara que abunden, llavors la podeu emprar com a salsa per posar damunt carn, sobre tot si és de porc. També són bones, com a salses les de albercoc i la figa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada